dimecres, 1 de desembre de 2010

Sant Juri i Sant Lluís

Al article anterior parlava ,de la meua darrera excursió a la Serra de Crevillent. El meu benvolgut amic Joan-Carles preguntava sobre l´origen del topònim Sant Juri. I jo ràpidament he procurat d´aconseguir informació sobre el tema. Resulta que fa anys. Els ramats d´ovelles i cabres creuaven la serra de Crevillent per passar del que hui es el Vinalopó mitja i alt, cap al baix. Segurament en direcció la zona de l´albufera d´Elx. El que hui en dia es el Parc natural del Fondo. Que abans tenia una extensió molt major .
Per travessar la serra i havien 4 rutes principals encomanades a 4 sants. La del Picatxo/Sant Gaietà a càrrec del mateix Sant. La del Catí baix la protecció de Sant Isidre. La qual es per la qual s´accedeix mes fàcilment a La Vella,cim mes alt d´aquest conjunt muntanyós. Un altra ruta li tocava a Sant Lluís.
Sant Lluís hi tenia fins i tot .Una especie d´ermita a hores d´ara desapareguda. Al cim del que hui en dia coneixem com Sant Juri. En resum; Sant Juri i Sant Lluís son el mateix Sant.
Sent Juri la corrupció del Lluís feta pels pastors.
Per últim la quarta ruta hi era sota l´auspici de Sant Pasqual- I possiblement aniria direcció Santuari d´Orito al poble de Monfort.

1 comentari:

  1. Això cal tornar a plantejar-ho perquè Sant Juri és un sant que existeix ben existit. De fet, hi ha un parell de pobles occitans que es diuen Sant Juri. Jo no aniria tan ràpid. Ja ho mirarem amb calma. De fet, Juri es també una variant de Jordi...

    ResponElimina